Talon /ja harrastetilan lämmitykset

Keskustelua kaikesta maan ja taivaan välillä.

Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja AdsBot [Google] » To Syys 22, 2011 5:48 pm

Mitä tässä nyt hätäseen vilkasin foorumia läpitte, niin ainakin jo muutamalla ok-talo. Lähinnä tähän lämmityspuoleen ajattelin kiinnittää huomiota.

Itse tiedän oman tilanteeni tässä tulevien viikkojen sisällä, että mikä on, mutta joka tapauksessa lämmityskulut tulevat olemaan joka tapauksessa merkittävässä asemassa...

Otan nyt esimerkiksi tuon talon, josta laittelin jo tallitila kuvaa...Sinällään epärealistinen esimerkki, koska ei tule jäämään pelkäksi harrastetilaksi, mutta antaa suuntaa kumminkin...

Eli talossa on suora sähkölämmitys. Jos pääsen muuttamaan sinne, niin tulee puukattila joka lämmittää veden joka paikkaan. Ekaksi oli mielessä, että yhdistelmä pannu jossa sekä puu/ öljy, mutta öljynhintaan nähden, ei järkeä oljylle...Puuta tulee riittämään, että torppa pysyy kyllä lämpimänä...Puun kuutiohintakin aika kova nykyään.

Mutta sitten tuli mieleen, että tietysti jätän auki myös öljyn, koska todennäköiseen tulee elinkeino toiminta ulkorakennukseen joka lämpiää sekäettä.
Toi muu hommahan muuttaa koko homman, mutta jos aatellaan pelkkää taloa, niin olen ite sitä mieltä, että puu ja sähkö...Ãljyllä tulee nykyään kalliiksi ja tulevaisuudessa puukin kallistuu...Ellei ole itellä ennestään...
AdsBot [Google]
Rekisteröityneet
 
Viestit: 271
Liittynyt: Ke Heinä 08, 2015 9:38 pm

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Leksa » Pe Syys 23, 2011 2:55 am

Itellä on puu/öljy kattila käytössä, kesän/kevään ajan sai ihan huoletta lämmitellä puulla. Varaajan puutteen vuoksi nyt säiden kylmettyä piti laittaa ihan käyttömukavuuden kannalta öljy päälle. Autotallissa ei vielä ole lämmitystä, mutta luultavasti tulee hoitumaan sähköpattereilla..

Paras kait pitäisi nykyään olla maalämpö, mutta vaatii hillittömän alkuinvestoinnin ja korjaukset tarvittaessa kalliita.

Suosittelisin ajattelemaan yhdistelmää puu/öljy/aurinkokeräin. Aurinkokeräin on aurinkopaneelin tapainen, mutta ilmeisesti keräin lämmittää kierrossa olevaa vettä sähkön tuoton sijaan, ja pitäisi toimia pilviselläkin säällä. Tosin talvella tuosta ei hyötyä sais ku keskipäivällä, mutta valmiita paketteja taitaa saada asennettu jo 3 tonnilla. Kannattaa mahdollisesti tutustua tuohonkin..

Jos oikein leikkii ajatuksilla niin paras kai olisi suora sähkö ja oma ydinreaktori kellariin :D :D
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Sierramies » Pe Syys 23, 2011 4:31 am

Kaveri on tuosa rakennellu taloa ja sihen tuli semmonen poistoilmasta lämpöä keräävä ilmalämpöpumpun kaltanen systeemi, joka kans lämmittää kierrossa olevaa vettä kuten aurinkokeräinki (mulla on tuosta aurinko keräimestä sama käsitys ko sullaki Leksa). Seki on kuulema hyä systeemi.

Sitten ite läppina ja nuorena kotona asuessa on tutustunu hyvin tuohon leivinuuniin, mikä seki on oiva lämmityskulujen laskija sähkölämmityksen rinnale. Toki puu kallistuu, mutta ittelä mettänomistajana siitä ei ole niin huolta. Iteasiassa tänhään olis tarkotus lähteä allekirjottaan vuokrasopimusta ok-talosta, jossa on leivinuuni ja avotakka.

Sitten tietty tuo puu-/öljykattila on varmasti hyä (tuon taloa rakentaneen kaverin isä lämmittää pääasiassa puulla vastaavaa systeemiä, mutta niilläki on omat risukot ja mettät siinä "käenulottuvila". Ãljy toki kallistuu varmasti koko ajan, mutta puun hinta vaihtelee (ainaki täälä Lapisa) kovasti kysynnän (lue: talven kymyyven) mukkaa sekä sen mukkaan miten puuta on päässy korhjaamaan polttopuuksi. Toki öljyn hinta vaikuttaa tähänki korottavasti, ko ehän kukhaan enhään nykyään hommaa poita mettästä myynthiin isommasa määrin hevosela, katko pokasahala ja halo niitä kirhveelä.

Maalämpö kyllä kuulostaa hyältä vaihteholta, mutta seki riippuu kuulema maaperästä. Ja ohan se kallis investointi ainaki aluksi.
Sierramies
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1085
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 2:11 pm
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja AdsBot [Google] » Pe Syys 23, 2011 6:40 am

Joo, itsekin miettinyt noita aurinkopaneeleita ym. vaihtoehtoja, mutta ovat itelle uusia niin ei oikein luota sellaisiin. Toi öljy/ puu niin on niin selkeä :)
Mutta varmaankin kannattaa ruveta katselemaan eri vaihtoehtoja, koska jos mulle tulee toi mitä miettinyt niin siinä on kattoremontti edessä ensikesänä. Siinä samalla paneelia katolle...
Se, että mitä se sitten tulee kustantamaan, ja kuinka tehokasta on niin ratkaisee aika pitkälle, että kannattaako...?
Kun sitten toisaalta, tulee takkaa ja puu/leivinuuniakin ja nekin sais lämmitysjätjestelmään, että mikä tässä sitten kannattaa? Pieni ihminen ei ymmärrä :(

Mitäs toi löpö painaa 1L? Kun jossain sivustolla näin öljypolttimen joka kulutti jottain 428g/h niin maximissaan löpöä? Kuullostaa aika paljolta? Mutta eihän se tietenkään koko aikaa polta tuolla maximilla, mutta olis kiva saada tietoon sellainen keskimääräinen...Siitä olisi helppo laskea. Sinällään toi aurinko ym. ns. omat "voimalat" kiehtoo, koska niissä ei maksa kuin se asennus ja linjojen vedot. Loput hoitaa sitten luonto. Tietty kun ottaisin aurinkopaneelit katolle, niin suomessa alkaisi uskomattoman pitkä monsuunisadekausi, joten niistä ei olisi hyötyä... ??? ::) 8)

Tarvii vaan koittaa nettiä selata ja löytää sopusuhtainen ratkaisu. Sähkönhinta on täälläpäin vissiin 7.48c/kWh joten tuostahan se on helppo laskea mitä sillä maksaa .... 8) Ja toistaiseksi vaikuttanut kalliilta  >:(
AdsBot [Google]
Rekisteröityneet
 
Viestit: 271
Liittynyt: Ke Heinä 08, 2015 9:38 pm

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Sierramies » Ma Syys 26, 2011 4:09 am

Korjatkaa tarkemmaksi, mutta eikös nuot öljytuotheet paina noin 0,7 kg litralta....
Taulukkokirjan mukhaan kevyen polttoöljyn lämpöarvo on 43 MJ/kg ja raskaan 41 MJ/kg.
Sierramies
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1085
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 2:11 pm
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » Pe Tammi 18, 2013 11:33 am

Vanha, mutta herätellään.

Minulla talossa on iso leivinuuni, mikä lämmittää aika hyvin koko töllin. Yläkerrassa vielä perinteisempi uuni yhdessä huoneessa, mutta sen lämmitystehosta ei ole tietoa. Kosteissa tiloissa on lattialämmitys termostaatilla.

Sähköpatterit on joka huoneessa ikkunoiden alla. Niitä löytyy siis monen monta. Ne on asennettu ennen kun tuo leivinuuni rempattiin varaavaksi. Tällä hetkellä sähköpattereista koko 150 neliön alalla on päällä yksi "ylläpitämässä" lämpöä. Voi huoletta pitää päällä, koska termarilla. Lauhemmalla kelillä se ei ole edes lämmin, kun tuo leivinuuni lämmittää tarpeeksi. Onneksi talon eristykset vaikuttaa olevan kunnossa. Esimerkiksi jos pakkasta on korkeintaan -10 riittää pesällinen 2-3 kertaa viikossa. Kylmällä tietty menee useammin. Tänä talvena kun ei ole vielä ollut kauhean kylmä, ei ole paljoa pitänyt puilla sutata.

Saunakin on puilla lämpeävä ja suihkutilassa on vielä vesipata. Lähinnä kätsy heppojen takia kylmällä. Voi puilla lämmittää vettä, ettei tarvi hanasta laskea.

Ulkorakennuksissa ei mitään kiinteää lämmitystä ole. Jos vaikka pajalla haluaa itsensä lämpimäksi, se pitää ottaa töpselistä. Kauhean kylmä siellä sisällä ei kuitenkaan ole, taitaa seinät vähän eristää. Autotallissa on puhaltava iso hallilämmitin, mutten ole sitä käyttänyt, kun tarvetta ei ole. Sillä saa kyllä autotallin äkkiä lämpimäksi jos alkaa jotain hipistelemään. Tiedä sitten, miten pirusti syö sähköä.

Talo on lämmityskustannuksilta aika tehokas ja edullinen. Vertaa esim. edellistä 2000-luvulla rempattua vuokrataloa, missä öljylämmitteinen vesikierto. Savu nousee piipusta talvella 24/7 ja silti hankki tulla kylmä, vaikka patterit tulikuumat :/

Puhumattakaan sitä edeltävästä omakotitalon raadosta, missä leivinuuni ei toiminut, takka ei ollut varaava ja makkarissa oli sellainen pieni kamiina mikä ei ollut varaava. Sähköllä mentiin, puut kun lämmitti sen aikaa kun ne paloi. Aamulla kun lähti duuniin ja otti sähköpatterin pois päältä päiväksi niin iltapäivällä oli 21-23 asteesta tipahtanut lämpö jonnekin 5-15 välille. 8 tunnissa! Mutta kyllä sen huomasi kädellä jo kun nurkista veti.
FORD
Avatar
Thaumiel_Nerub
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1209
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 7:18 am
Paikkakunta: Otamo

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Sierramies » Pe Tammi 18, 2013 12:57 pm

Ens kuusa muutethan toivottavasti lämpimämphään omakotitalhoon. Nykynen on varustettu leivinuunilla ja sonki ainoa, millä sen saa lämpimäksi. Sähköä mennee niin että mittari viheltää, mutta kämpässä on jotaki 10 - 15 astetta. Neliöitä on 96 ja kolmesta makkarista kaks kylmänä. Parraimmilhaan sähkölasku ollu muutamia kuukausia yli 300 â¬/kk.
Ei vielä päässy laittaan ommaa taloa, joten vielä kerran vuokrale...
Sierramies
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1085
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 2:11 pm
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » Pe Tammi 18, 2013 4:10 pm

Joku 6 vuotta sitten sähköllä lämmittäminen oli jo aika karseaa, saati nyt. Sierramies, olette siis vuokralla tuossa? Ei kuulosta kauhean eristetyltä torpalta. Ja ilmeisesti sähkö pitää itse maksaa käytöstä?
FORD
Avatar
Thaumiel_Nerub
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1209
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 7:18 am
Paikkakunta: Otamo

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Leksa » Pe Tammi 18, 2013 4:36 pm

Meillä vaihdettiin öljy suoraan sähkö lämmitykseen. Suurin syy oli kun olisi ollut putki remontti edessä, alkoivat olla aika rapsakan oloisia lämmitysputket ja uusien pattereiden kanssa hintaa olis tullu n.10000e.... Sähkö patterit koko mökkiin makso kuitenki 800e :)

Sähköä menee jotakuinki 150e/kk, lämmintä vettä saa edelleen tehtyä puulla niin pelastaa aika paljon. Jos on paljon porukkaa esim. saunomassa niin pannuun tulet niin helpottaa :)
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » Pe Tammi 18, 2013 4:42 pm

Kyllä tolla kymppitonnilla jo jonkun aikaa saa sähkömittari rullata. Mulla olis pari-kolme sähköpatteria ylimääräisenä. Niistä vissiin termari tai joku vastaava anturi palanut, jos joku tarvii. Mitään toimivuustakuuta tai 100% vika-arviota en osaa antaa, eli on korjattavissa jos on. Töistä jäänyt yli.
FORD
Avatar
Thaumiel_Nerub
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1209
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 7:18 am
Paikkakunta: Otamo

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Sierramies » Ma Tammi 21, 2013 5:52 am

Jovain, vuokrala (onneks), muttei enhään kauaa. Sähkö häätyy ite maksaa, kuten ylheensäkki jos omakotitaloa vuokraapi. Eristys lienee jotaki sammaa tasoa ko laosa tai aitasa... Talo rakennettu -68. Se mihin muutethan (omakotitalo) on tehty -89.
Sem mie päätin että tuo on sitten viiminen vuokra-asunto. Vuojen kuluesa häätyy hieroa isän kans kaupat talosta.
Sierramies
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1085
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 2:11 pm
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Leksa » To Tammi 24, 2013 7:10 pm

Tallin lämmitystä tässä miettinyt. Tarkoitus on kuitenki sitäkin laajentaa hiukkasen ja samalla laittaa eristeet seiniin ja kattoon. Kävi sitten mielessä että kun ei ole tarkoitus pitää 24/7 lämpimänä niin laittas pikku kamiinan kevyt piipulla jolla saisi aina alkulämmön ja sitten pattereita tarpeen mukaan lämmön "ylläpitoon" siksi aikaa kun siellä häärää. Tosin saattas riittää pelkkä kamiinakin kun tuskin tulee koskaan oltua päivää aamusta iltaan tallissa :) (niinhän sitä kuvittelee)
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Mikko » To Tammi 24, 2013 8:10 pm

Serkkupojalla on tallin lämmitys pelkän kamiinan varassa. Tallilla on kokoa about 50 neliötä, ja hyvin sen lämpimäksi saa ja siinä pidettyä kun antaa pari tunteroista aikaa lämmetä. Puutakin kun saavat pihan perältä omista metistä niin lämmitys ei maksa kuin työtä.

Oma talli on kaukolämmöllä, kyseessä on vuokratalli. Jos kaukolämpöön vain mahdollisuus, niin se on kyllä kannattava. Huoleton, ei maksa kauheita ja hyvin tuolla kämppäkin lämpiää. Mutta ei taida tälläinen olla hyvä jos vain sillontällöin lämpimänä pitää, siinä tapauksessa suosittelen tuota kaminaa kyllä.
Mikko
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1594
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 11:49 am
Paikkakunta: Oulu

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja RST » To Tammi 24, 2013 8:43 pm

Mulla on 20kw löpölämmitin termostaatilla, kulkee sinne mihin tarvii..
Focus 1.6 STW -03
Escort RS2000 -92
Taunus 3.5 V8 -82
Avatar
RST
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 563
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 3:06 pm
Paikkakunta: JKL

Vs: Talon /ja harrastetilan lämmitykset

ViestiKirjoittaja Leksa » Pe Tammi 25, 2013 7:14 am

Jos meilläpäin olis mahdollisuus kaukolämpöön niin sehän olis ihan ehdoton ja sitten olis tallikin lämmin koko ajan :)
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio


Paluu Vapaa Sana

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron