Laitteiston säätö (Paineversio)

Keskustelua kaikesta auton äänentoistoon ja sisustan rakenteluun liittyvästä.

Laitteiston säätö (Paineversio)

ViestiKirjoittaja Leksa » Ti Tammi 19, 2010 7:46 am

Käsittelen tässä vain bassopuolen säätämistä!! Homma voidaan jakaa kolmeen eri osaan: mittaus, analysointi ja säätö. Luonnollisesti ensimmäinen paikka jota aletaan mittailemaan on soitin. Ensimmäisenä kaikki bass boostit yms nollille ja seuraavaksi pistetään 50hz:n pistetaajuus soimaan soittimeen ja mitataan vaihtojännitettä irrotettujen RCA kaapelien päistä.

Mittaus suoritetaan 2 volume pykälän välein alkaen 20 pykälän päästä maksimista (esim. jos soittimen maksimi volkat on 50, aloitetaan mittaaminen 30:stä). Ensimmäisenä aletaan selvittämään ulostulotason nousu suhteessa volumeen. Aloitetaan siis 30 pykälältä, ja tulokseksi saadaan esimerkiksi 1 voltti, ja 32 kohdalla 1,26 volttia. Tällöin käytetään kaavaa 20*log(tulos2/tulos1) josta saadaan tulokseksi 2, joka on ulostulontason nousu desibeleinä. Jatketaan mittailuja eteenpäin, ja lasketaan joka välin tulos.

Jos ja kun vastaan tulee kohta, jossa taso ei nouse samassa suhteessa, on se ns. leikkautumispiste, jonka yläpuolelle väännettynä saadaan aikaiseksi enimmäkseen vain säröä, eikä ääntä. Tämän pisteen avulla voi määrittää laitteisto maksimitason, jota ylemmäksi ei kannata volumea laittaa. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa maksimiksi valita 2-3 pykälää leikkautumispistettä alhaisempi kohta.

---------------------------------------------------------

Nyt kun soittimen maksimitaso on tiedossa, on loogista siirtyä mittailemaan vahvistinta. Mitataan siis edelleen vaihtojännitettä, tällä kertaa vahvistimen kaiutinlähdöistä. (Mittaukset tehdään subbareiden ollessa kytkettynä, joten suojaa kuulosi!!) Tässä on hyvä olla apuri, joka istuu, kuskin penkillä ruuvailemassa soitinta. Jälleen 50hz:n pistetaajuus soimaan ja mittailemaan vaihtojäniksiä. Aloitetaan mittaukset samalla tavalla kuin soittimen kanssa, eli volumea 30, ja siitä 2 pykälän välein ylöspäin. Samalla kaavalla laskettuna etsitään kohta, jossa vahvistimelta tuleva signaali leikkautuu. Jos leikkautumista ei tapahdu, ja soittimen maksimitaso on saavutettu, voidaan volumea säätää vielä isommalle (jos varaa on) tai säätää vahvistimen gainia isommalle.

---------------------------------------------------------

Seuraavaksi säädetään vahvistimen jakosuotimet. Tähän hommaan tarvitaan jo hieman enemmän pistetaajuuksia. Hyvä olisi olla vähintään 25, 40, 50 ja 80hz:n taajuudet. Useimmissa tapauksissa 40 ja 50hz:n taajudet ovat ne, joille halutaan tehon menevän. 25hz aiheuttaa useimmissa elementeissä vain turhaa lepatusta ja puhekelan pohjaamista, kun taas 80 hz haukkaa tehoa, mutta ei tuota juurikaan bassoa. Jälleen pidetään subit kytkettynä ja laitetaan ensimmäiseksi suodot nollille, eli ylipäästösuodin ruuvataan niin ylös kuin vain mahdollista ja mahdollinen subsonic niin alas kuin vain mahdollista. Sitten ei muuta kuin soittimeen 25hz:n taajuus soimaan ja mitataan kaiutinlähdöistä jännitteet. (Muista pitää volumet kohtalaisina vielä tässä vaiheessa, koska suodot eivät ole vielä kohillaan!!!) Seuraavaksi 80hz soimaan ja mitataan taas.

Seuraavaksi aletaan kiristämään suotimia, ja mittaillaan jännitteitä koko ajan. Suotimet ovat karkeasti kohillaan, kun 25, ja 80hz:n jännitteet ovat pudonneet puoleen alkuperäisestä. Seuraavana voi alkaa lisätä volumea soittimesta, vaikka maksimitasoon asti, ja samalla kokeillaan 25, ja 80hz:llä ettei ääni missään vaiheessa säröydy, ja jos säröytyy, voi suotoja kiristää vielä. Kun on päästy pisteeseen jossa ääni ei säröydy täysillä huuattaessa, soitellaan 40, ja 50hz:n taajuuksia, ja mittaillaan jäniksiä. Tässä vaiheessa voi jo kokeilla bass boosteja ynnä muita korostuksia, jos haluaa, ja samalla voi mittailemalla tarkastella säätöjen vaikutuksia. Enää ei mitään tarkkoja ohjeita ole, sillä tästä eteenpäin mennään oman maun mukaan. Kuitenkin jos säädöt on tehty tällä tavalla, pitäisi laiterikkojen mahdollisuudet olla melkolailla pienet!

Tulipahan tekstiä, jos tulee mieleen korjattavaa, tai muuta niin ei muuta ku juttua kehiin vain :)
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio

Paluu Äänentoisto/sisusta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa