Kaiuttimet ja asennukset (neuvoja yms.)

Keskustelua kaikesta auton äänentoistoon ja sisustan rakenteluun liittyvästä.

Kaiuttimet ja asennukset (neuvoja yms.)

ViestiKirjoittaja Leksa » Pe Helmi 26, 2010 3:49 am

Kaiuttimien valintaan vaikuttaa moni moni moni asia. Ensimmäisenä useimmilla meistä tulee budjetti vastaan, tai sitten autossa olevat kaiutinpaikat (jos ei halua tehdä muutoksia niihin). Seuraavaksi kannattaa miettiä mihin aikoo laittestossaan panostaa, sillä kaikissa hintaluokissa löytyy eri käyttöön suunniteltuja elementtejä. Kannattaa katsella kaikkia merkkejä ennakkoluulottomasti, eikä takertua johonkin tiettyyn brändiin. Ulkonäkö seikat kannattaa myös unohtaa, varsinkin pienemmän budjetin laitteissa, sillä monesti yksinkertaisimman näköisissä laitteissa on pääpiste suunnittelussa ollut toimivuudessa, eikä näyttävyydessä. (Show asennukset tietysti on asia erikseen) Huomioon kannattaa ottaa myös käytettävissä oleva vahvistin teho, sillä tehoahan ei koskaan ole liikaa (kunhan jakotajuudet on kohillaan, ja tervettä järkeä käytössä. Ethän syöttäisi 1000w:n tehoa suoraan yhdelle diskantille, ETHÄN?).

Jos tarkoituksenasi on rakentaa hyvin soiva laitteisto joka päiväiseen käyttöön, voit tulla ihan hyvin toimeen ilman subwooferia. Eteen, ja mahdollisesti myös taakse laadukkaat erillissarjat jykevillä, ja tukevasti asennetuilla midbassoilla, ja riittävällä vahvistin teholla tuottavat mataliakin taajuuksia ihan mukavasti. Jos taas tarkoituksenasi on saada kaverit kateellisiksi, niin siihen tehokkain keino on hommata ISO subbari konttiin ja sille vielä isompi vahvistin.

Basso puolella kannattaa useimmissa tapauksissa panostaa YHTEEN hyvään subbariin kuin useampaan halvempaan. Näin saadaan yleensä parempi äänenlaatu, kun taas maksimaalista äänenpainetta tavoitellessa voi olla fiksumpaa laittaa useampi elementti, poikkeuksia löytyy tähänkin.

Kaiuttimien asennuksessa tärkeintä on asennukset tukevuus, ja se, että kaiuttimen runko ei väänny kiinnityksessä. Myöskin mideille, ja subbareille on tärkeää, ettei ilmaa pääse vuotamaan kaiuttimen vierestä takapuolelta etupuolelle, eli siis tiiviys. Jos näin käy, muodostuu niin sanottu akustinen oikosulku, joka vie voimaa pois matalien taajuuksien toistosta. Subbarikotelosta et voi tehdä "liian tukevaa", vala vaikka betonista, tai väännä kotelo 30mm rosterilevystä. Vain mielikuvitus on rajana, mutta yleensä paino on kuitenkin rajoittava tekijä. Hyviä vaihtoehtoja kotelolla on MDF- , ja filmivanerilevyt, sekä lasikuitu. Puusta tehtäessä täytyy muistaa että levyjen reunojen tulee olla suoria, jotta kotelosta saadaan helpommin tiivis. Puuliimaa, sikamäskiä ja ruuveja ei kannata säästellä.

Kaiuttimien johdotuskin on hyvä tehdä kerralla kunnolla, sillä on hyvinkin V-mäistä alkaa kuukauden rakentelun jälkeen etsimään 16 kaiuttimen laitteistosta sitä yhtä kohtaa josta kuskin puolisen diskantin johto on nirhaantunut poikki.


TÄMÄN LINKIN kautta voit ladata winisd ohjelman, joka on todella hyvä apu kotelon suunnitteluun ja virityksen askuun.
V.A.G??!!
Avatar
Leksa
Site Admin
 
Viestit: 1946
Liittynyt: To Tammi 01, 1970 3:00 am
Paikkakunta: Tornio

Paluu Äänentoisto/sisusta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa