Italjet Formula 50 Skootteri

Täällä jäsenet voivat esitellä omat (auto)projektinsa

Italjet Formula 50 Skootteri

ViestiKirjoittaja HEka-- » Ti Maalis 06, 2018 2:38 am

Kaivelin syksyllä vanhan skootterini navetasta pölyttymästä, talveksi tekemistä :D
Kyseessä siis vuosimallin 1997 Italjet Formula 50. Näitähän ei hirveästi ole liikkunut Suomessa, ja nykyisellään niitä on vielä vähemmän. En ole pitkään aikaan nähnyt yhtään edes myynnissä. Mopossa on kevytmoottoripyörän runko, levyjarrut edessä ja takana, jäykkä ja tukeva ajaa. Hetken meinasin jo että hankin siihen 125cc moottorin, mutta aika äkkiä se kaatui siihen ettei kortti riitä.

Mopon tarinaa

11.7.2003, pääsin rippikoulusta. Juuri sinä päivänä minulla oli syntymäpäivä, ja viikon rippileirillä vieton jälkeen päätin juhlistaa syntymäpäivää ja kotiinpaluuta käymällä ajelulla silloisella mopolla. Suzuki S1 oli kyseessä, jos ei pahasti vikaan muista.. Korttiahan ei luonnollisesti vielä ollut, vaikka juuri täytinkin 15. Metsäteillä tuli ajeltua kuitenkin jo vuosia, kuten kyseisenä päivänä. Tämä nyt oli epäonnen päivä, sillä kotiinpäin ajellessa isä sattui punaisella Opelilla vastaan, ja pamautin suoraan keulaan. Mopo meni totaalisen paskaksi, eikä autollakaan sen jälkeen enää tiellä ajettu ;D Heräsin auton katolta, ihmetellen että kuinka tänne jouduin. No, siitähän olisi muuten raivauduttu vähin äänin pois mutta sattuipa siihen perhana joku sivullinen(tiellä jossa joku ajaa kerran päivään), ja soitti hätänumeroon. Lopputuloksena sitten mopokortin saaminen siirtyi vielä puolella vuodella.

Ja miten tuo liittyy nykyiseen projektiin, on että tuolla Suzukilla oli tarkoitus ruveta ajamaan sitten tiellä. Valitettavasti se oli entinen tuon mällin jälkeen jotenka uudelle oli tarvetta. Löytyi sitten Italjet samalta paikkakunnalta, todella vähän ajettuna ja siistikuntoisena. Sillähän sitten ajelin yläasteen loppuun, yhden kesän ja vielä ammattikouluakin kunnes ajoin toisen kolarin :clap: . Pamautin kolmion takaa bemarin kylkeen, ja jälleen oli mopo lunastuksessa. Se suututti, sillä tähän hankittiin toinen samanlainen(erittäin huonokuntoinen), ja kasattiin kahdesta raakileesta yksi ehjä. Tästähän tuli sitten oikea frankenstainin hirviö, joka suututti kyllä sitten aika lujaa koska olihan se ollut teinipojan ylpeys aiemmin.

Sillähän sitten tuli ajeltua, kunnes moottorista antautui magneetto, ja kyseisen moponvalmistajan mentyä konkurssiin osaa ei enää saanut. Tilalle tuli sitten Derbi Atlantis, jolla ajelin ajokorttiin saakka. Tämä ei kuitenkaan ollut kovin hyvä ajettava, ja lelu verrattuna Italjettiin. Kevytrunkoinen ja ärsyttävä ajettava. Se siirtyi siskolleni rikottavaksi minun jälkeen, Italjet jäi odottamaan aikaansa. Jossain vaiheessa sitten löysin Ebaysta osia, ja tilasin magneeton jolla sain mopon käymään. Kahteen otteeseen on tullut maalattuakin, ainakin punamusta värityksellä sekä Passatin sinisellä joka oli vielä tähän asti mopossa.

Nyt sitten päätin että jotain tekemistä talveksi, ja onhan tuota katseltu ihan riittävästi huonokuntoisena. Purin skootterin osiin, heivasin rikkinäiset katteenosat roskiin(monia oli korjailtu lasikuidulla ja popniiteillä) ja tilailin pitkin talvea uusia katteenosia briteistä ja saksasta. Teknisesti ei tarvinnut tehdä juuri muuta kuin uudelleenmaalata pakoputki. Sylinteri ja mäntä on joskus vaihdettu, ja sisäänajokin on yhä kesken. Kaasari piti vaihtaa, en saanut edellistä pelaamaan huolellisesta puhdistuksesta huolimatta.
Uudeksi väriksi valikoitui Hyundai pakettiauton metallihohto hopea, sekä Bmw:n marrakesh brown kultaisella hileellä höystettynä. Käytän mopoa vähän koekaniinina samalla :D

Kuvia
Tässähän on lähtökohta. Enempää ei tullut kuvia otettua, kun ei ollut tarkoitus jakaa talviprojektia kenellekään muulle.
Kuva

Kuva

Kuva

Rungossa oli hyvin kevyesti pintaruostetta, joten puhdistelin sitä ja maalasin kevyesti mustaa päälle. Melkein jo varasin aikaa hiekkapuhallukseen ja pulverimaalaukseen mutta lopulta päädyin hylkäämään idean.
Kuva

Takavanne sen sijaan oli liian huonossa hapessa, se oli käytettävä pulverimaalauksessa.
Kuva
Kuva

Valmiista vanteesta ei ole tämän kummoisempaa kuvaa.
Kuva

Etuvanne ei ole priima, mutta välttää minulle.
Kuva

Alkaa olemaan katteita vaille.
Kuva

Perusväri maalattuna.
Kuva

Maalaukset on jo valmiita, mutta tämän enempää en kiusallani näytä vielä ;D Kasattuna sitten jossain vaiheessa..
Kuva
Avatar
HEka--
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 1:11 pm
Paikkakunta: Lieksa

Re: Italjet Formula 50 Skootteri

ViestiKirjoittaja RalliArttu » Ti Maalis 06, 2018 3:12 pm

HEka-- kirjoitti:Hetken meinasin jo että hankin siihen 125cc moottorin, mutta aika äkkiä se kaatui siihen ettei kortti riitä.


Köhöm, mistä lähtien se on ketään estänyt ;D (oli ihan pakko lohkaista mrgreen )


Mutta.. mielenkiintoinen mopedi ja stoori, voisinpa melkein jostain kohtaa samaistua tuohon :) , mullahan oli ekana mopona 15v. iässä Suzuki PV eli *melkein* S1.. onhan niissä kuitenki sama tekniikka :D Toi bemarin kartasta napattu ruskee on muuten aika tyylikäs väri, yks tuttu maalas porrasperä-Sierransa tuolla, ja kääntää kyllä katseita, ja varmasti skootterissa samoin 8) Tässähän alkaa suorastaan oma maalauskuumekin kasvaa, ettenkö sanoisi, pitäis Focuksesta maalata puskuri ja helmat tulevana kesänä nääs.


Paljonko muuten kustanti pouder kouttinki.. siis toi pulverimaalaus? :) Täälläpäin moni isompi firma/konepaja näkyy käyttävän tuota pintakäisttely puolella, mutta ne laitokset ei taida ottaa yksityisasiakkailta tavaraa työnalle hirveämmin :D
Avatar
RalliArttu
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 479
Liittynyt: Su Syys 14, 2014 2:14 pm

Re: Italjet Formula 50 Skootteri

ViestiKirjoittaja HEka-- » Ke Maalis 07, 2018 3:28 am

RalliArttu kirjoitti:Köhöm, mistä lähtien se on ketään estänyt ;D (oli ihan pakko lohkaista mrgreen )


Voihan se olla että jotakuta ei estä mutta taidan olla liian lainkuuliainen kansalainen :D

Kutakuinkin 10 vuotiaana minäkin PV:llä ajelin pitkin metsäpolkuja, ja koin ensimmäiset kipeät kaatumiset mrgreen . Jälkeenpäin harmittaa että noistakin vehkeistä hankkiutui eroon, nykyään noilla olis hitosti hintaa. Vielä eniten harmittaa kun möin Solifer SM:n 30 eurolla :crazy: ... Vaan ei pieni poika ymmärrä ajatella vielä aikaa kauemmaksi.

Itsekin olen tuota väriä ihaillut, ja suunnittelin sitä vakavasti jopa Kadettiin. Enkä ole vielä ajatusta hylännyt, mutta ei toisaalta enää kiinnostaisi alkaa niin isoon hommaan. Tuo kultainen kimalle on vielä piste i:n päälle :thumbup: .
Pulverimaalaus kustansi 40€. Tosin en ole vielä saanut laskua, parin kuukauden jälkeen. Laittaa kuulemma kun jaksaa ;D

Kyseinen paikallinen tekijä hoiteli vanteen. Saattaisin käyttää vielä tulevaisuudessa auton vanteet käsittelyssä. Hän hoitaa muuten hommat myös matkahuollon kautta ;)
http://www.jvartiainen.fi/puhalluksetmaalaukset-c-77.html

Mopo on kasattuna. Maalien raja vaatii jotain teippiä päälle, ei onnistunut. Olis pitänyt käyttää kunnon rajausteippiä maalarinteipin sijaan.. Ajattelin että laadukas teippi kyllä pitää mutta olin väärässä :S
Samoten variaattorin koppa pitää vielä käsitellä. Ja ehkä keksiä jonkinlainen suoja tuohon pakoputken sivuun, kun pultinpaikat kuitenkin on. Aikalailla sellainen ilme tuli mitä ajattelinkin. Halusin saada tyylikkään värin, en mitään teiniraiskattua rassia :) Siksi myös alkuperäiset vilkut sun muut pysyvät. Muoviosia en saanut täysin istumaan, on jo niin monesta paikasta(ja moneen vuosimalliin) haalittua tavaraa että eivät ihan 100% istu keskenään. Ja voihan se olla että 21 vuotta sitten se istuvuus ei ole ollut ihan niin tiptop mitä nykylaitteissa muutenkaan..
Muistoja nuoruudesta tuo Malossin tarra mittaristossa sekä katkaistu tietokoneen muistikampa avaimenperänä :lolno:

Rahaahan tuohon paloi nopealla laskulla yli 500€, suurimmalta osin kustannukset tuli uusista katteiden osista. Ei nyt kärsi ainakaan ihan heti särkeä :D Lakkapinnan valumien korjausta ja kiillotusta sitten keväällä, ehtii vähän kovettua. Sen verran kiire oli lyödä kasaan että jäi vielä painnalluksilla sormenjälkiä :)

Kuva

Kuva

Kuva
[img]
https://xzbwbq.dm.files.1drv.com/y4mG_r ... pmode=none[/img]

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
HEka--
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 1:11 pm
Paikkakunta: Lieksa

Re: Italjet Formula 50 Skootteri

ViestiKirjoittaja Sierramies » Ke Maalis 07, 2018 1:13 pm

Hyvännäkösesti entisöity.
Itelä muuten oottaa aikaa ja inspiraatiota entisöintiin Solifer SM :)
Sierramies
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1051
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 2:11 pm
Paikkakunta: Tornio

Re: Italjet Formula 50 Skootteri

ViestiKirjoittaja HEka-- » Pe Maalis 09, 2018 2:46 am

Pistähän siitä komea kunnostusrojekti käyntiin! ;)

Rakentelin pakoputkeen aikanaan työmaalta kaivellusta rosterinpalasesta lämpösuojan. Valitettavasti rei'itetty pala oli, mutta ei tämän parempaa tällä haavaa :) Motonetistä löytyi juuri passeli 5mm leveä raitateippi, joka viimeisteli maalauksen ja piilotti rajavirheet juuri passelisti. Tämän paremmaksi en enää saa.. Leimalle enää peili, ja takajarrun ilmaus. Niin ja ilmansuodatin kaasarista.. Otan leimalle ehkä kuukaudeksi jossain tuossa sopivaa kohtaa kesän aikana.

Kuva
Kuva
Avatar
HEka--
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 1:11 pm
Paikkakunta: Lieksa


Paluu Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 58 vierailijaa

cron