"Rigin" tekoa kotikonstein

Kaikki tekniikkaan liittyvä jutustelu. Esim. sähkö, maalaus, alusta.

"Rigin" tekoa kotikonstein

ViestiKirjoittaja RalliArttu » Ke Elo 22, 2018 3:43 pm

Innostuin vuosi sitten ajosimulaattoreista, kun tuli hankittua kunnollinen pelikone tori.fi kautta, hinta ja laatu kohtasi näin atk-amatöörin silmissä, ja ainakin assetto corsa ja uudemmat pelit pyörineet hyvin. Muutamia online kausia tuli ajettua, ja oikeestaan siinä kohtaa simukärpänen pääsi puraisemaan, että jos sitä tekisi itselleen ihan rigin kämpälle... Rigi, ajopenkki, simupenkki, monta nimeä, on siis se kehikko johon kiinnitetään ratti, polkimet ym. simuajoa varten, ja sellasia saa toki valmiina halvmimat huterahkot playseatit maksaa sen 300e ja tukevammat sitten alkaa tonnia ylitellä. Monesti näitä näkee tehtävän alumiinistä, mutta itsellä alkoi sitten kyteä ajatus jos tekisi tuon ihan huonekaluputkesta (30x30x2)? Sehän on kuitenkin kevyttä ja pystyy hitsaamaan omassa tallissa. Pari luonnosta piirtelin ja päädyin siihen suoralinjaisempaan vaihtoehtoon. Täydentelin piirrustukseen mitat ja laskin paljonko putkea tarvitaan.

Kuva

13 metriä tuli otettua ja 60e jäin pystyyn.

Kuva

Aluksi tein sokkelin/pohjan koko rigille, jonka päädyt linjasin magneeteilla.

Kuva

Päädyt siis ilman jiirejä ihan hitsaten kohtisuoraan, ei viitsinyt alkaa hifistelemään.

Pöytäosa ja istuimen runko tulee pulteilla sokkeliin, joten piti keksiä keino saada mutterit jalkojen sisään...

Kuva

Ensinnä M10-mutteri lappuun muutamalla hitsillä, lapussa toki 10mm reikä.

Kuva

Sen jälkeen lappu putken päähän. Sinne jää mutteri piiloon.

Kuva

Sokkeliin tein reiät ja pulttasin jalat mitoiteltuille paikoille, ja sitten hitsasin muut putket. Ajatuksena se että tosiaan pystyy purkamaan istuimen ja pöydän pois esim. kuljetusta varten, asun kuitenkin 3. kerroksessa...

Kuva

Pyrin hitsaamaan alamäkeen niin paljon kuin mahdollista, pystyy ohutta matskua vetämään pienellä virralla, mutta ilman järjentöntä kupua. Polkimille alusta vielä tekemättä, samoin vaihdekepille pitää rakentaa tuki. Homma siis pahasti kesken, mutta laittelen lisää kuvaa kun taas saan jotain aikaiseksi :)
Avatar
RalliArttu
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 471
Liittynyt: Su Syys 14, 2014 2:14 pm

Re: "Rigin" tekoa kotikonstein

ViestiKirjoittaja RalliArttu » Su Syys 09, 2018 2:40 pm

Sierrojen osalta vähän hiljasempaa ollu, niin rustaillaanpa taas vähän juttua miten rigi etenee... ;)

Kuvat otettu muuten tänään jolloin oon jo putsannut teräsharjalla paikat, mutta hitsuuta vaatineet työvaiheet tehty jo aiemmin.

Kuva

Kolvasin tosiaan kuusi tuollaista lappua sokkeliin, joihin tulee sitten puiset tassut niin ei ole kämpän lattia sitten aivan naarmuilla :)

Kuva

Kaumpaa kuvaa.

Kuva

Rakentelin myös polkmien levylle rungon, jossa tällä hetkellä kaksi säätöä kalteva (kuten kuvassa) tai suorassa. istuimeen runkoon lisäsin yhden putken ja tuon 2mm levyn.

Kuva

Vaihdekepille tein myös tuen, yksinkertainen on kaunista (ihan kuten 240 Volvokin) :D

Kuva

Tuossa shifterin tuki kiinnitetty oikeelle, mutta tein ton niin että sen saa myös pultattua vasemmalle (engl. autojen kanssa vaikkapa)


Tänään tuli porailtua jokunen reikä levyjen kiinnityksiin, ainoastaan istuimen runkoon en ole vielä tehnyt reikiä, kun en ole ihan varma millainen jakkara tulee. Samalla viimeistelin lamellilaikalla jäysteitä pois reikien luota, ja putsasin kappaleet. Seuraavaksi pitäis sutaista Hammer pintaan :)
Avatar
RalliArttu
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 471
Liittynyt: Su Syys 14, 2014 2:14 pm

Re: "Rigin" tekoa kotikonstein

ViestiKirjoittaja RalliArttu » Ti Loka 02, 2018 7:01 pm

Tänään muuttu putkikasa lopulta harraste-rigiksi:

Kuva

Sattu löytyä liimapuulevyä omasta takaa niin tein siitä tasot ja ratinkohtaan "piilotin" alla 2mm levyn koko alalle. Tassuina puupalikat, jotka läpipultattu noihin lappuihin, siten että pultinkannat tehty upotuksella ettei raavi lattiaan. Ja jokaisen palikan alla vielä huopatassut. Puukässä taidot vähän ruosteessa muuten :,(

Kuva

Kaikki elektroniikka paikallaan. EIkä edes mennyt kovin tukkoon kämppä :D Puolituntia ehdin koeajaa GT Lgendsiä ja tuntu hyvältä, esim. heel&toe oli tosi helppo tarjota alasvaihtoihin kun jalat on nyt kunnon asennossa ja ratti sopivan korkealla :)

Nyt vaan Loebbi ja Burns ralleja kokeilemaan taas, ja tietystia Assettoa!
Avatar
RalliArttu
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 471
Liittynyt: Su Syys 14, 2014 2:14 pm


Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron