Suolaus

Kaikki yleinen keskustelu autoista ja autoiluun liittyvästä tänne.

Suolaus

ViestiKirjoittaja Mikko » Ma Loka 29, 2012 9:12 pm

Taashan se alkaa olemaan ajankohtainen aihe, tuo jokavuotinen autoilijan piina ja kirous, suolaus.
Vanne aika hyvin ruostunut suolauksen johdosta, kesävanne on vieläkin virheettömässä maalissa, tuossa taas ei ole enää maalia ollenkaan.

Autoja ostaessa olen huomannut, että mitä pohjoisempaa auton ostat, sitä parempikuntoinen se on. Mitä etelämmäksi mennään, sen enempi siellä suolataan. Sinällään ymmärrän tuon suolauksen, kun halutaan pitää tienpinnat sulina, mutta ei kaikki avuttomat autoilijat voi ikuisesti elää pumpulimaailmassa missä kaikki on aina hyvin. Joskus suomeenkin tulee liukasta, yleensä joka talvi ja suunnilleen samoihin aikoihin kun "talvi yllättää autoilijat". Jännä muuten että se on aina tää Oulu jossa talvi pääsee yllättämmään, sitähän ei koskaan tiiä minä vuonna se talvi tulleekaan, eihän se joka vuosi tietenkään tule...
Mutta jokatapauksessa, viherpiipertäjät eivät tykkää suolauksesta, koska se saastuttaa ympäristöä, minä en tykkää siitä koska auto ruostuu ja joudun sitä korjaamaan, enkä saa siitä hyvälaatuista jolloinka ajan rumalla autolla. Lisäksi tuo maksaa valtiolle todella paljon vuodessa, eikä sen hyöty kovin suuri ole.

Suolatessa tuulilasiin lentää sulanutta suola-vesiliuosta jolloinka koko matkan saa suihkutella tuulilasia puhtaaksi, asfaltti kuluu enemmän kun ei ole jäätä päällä ja suola on ruostuttavin asia maailmassa.
Plussina tietty on pitävemmät tienpinnat, joka on tärkeä turvallisuusseikka, mutta kun ei tuo suolaaminen pitkään niitä teitä sulina pidä, ja jossain vaiheessa ne jäätyvät kumminkin. Tarpeeksi jos on pakkasia ja suolaa kylvetään tielle, käy niin että tiellä oleva lumi sullaa ja jäätyy uudestaan peilikirkkaaksi jääksi. Onneksi sen ovat sentäs tajunneet ja eivät kylvä enää suolaa jos se jäätyy uudelleen seuraavan parin tunnin aikana, mutta kuiteskin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että suolaus pitäisi lopettaa/edes vähentää, enkä varmasti ole ainoa joka on tätä mieltä.
Mikko
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1594
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 11:49 am
Paikkakunta: Oulu

Vs: Suolaus

ViestiKirjoittaja HEka-- » Ti Loka 30, 2012 4:22 am

Ah, onneksi täällä Lieksassa tuota hommaa harrastetaan hyvin vähän :) Ja ne tienpätkät jonne suolaa joskus tippuu, voi kiertää hyvinkin. Yleensä näin syysliukkailla sitä vähän laitetaan mutta talven saa ajaa rauhassa. Tuo firman pakettiauto (-02 Hyundai H1) on peräisin eteläsuomesta, ja sen valitettavasti näkee. Helmat oli ihan käsin rapisteltavat ja pitikin hitsuuttaa kesän aikana. Joutui kanttaamaan pellit kun eihän tuohon tarvikehelmoja saa, hintaa silti tuli vain parisataa.
Avatar
HEka--
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1226
Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 1:11 pm
Paikkakunta: Lieksa

Vs: Suolaus

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » Ti Loka 30, 2012 7:39 am

Täälläpä suola-auto ajeli jo viime viikolla kun maa oli valkeaksi mennyt yöllä. Tiet ja oikeastaan lähes joka paikka nurmikkoa lukuunottamatta sulaa, mutta niin sitä suolaa ajettiin. Työtuttavan kanssa katsottiin vain kun suola-auto veteli ohi ja pudisteltiin päätä.

Samaa olen kuullut, että pohjoisesta saa parempikuntoisia autoja kun ei ole niin paljon suolaa. Eikö sitten etelän kaupunki-ihmiset osaa ajaa, kun teiden pitää olla aina sulat? Tilannenopeus ja hyvät renkaat auttaa paljon. Ja suolan jälkeen luttaaminen voi tosiaan tehdä tiet vielä liukkaammaksi kun jäätyy se muhju sitten.

Ärsyttää myös kun joka paikka muhjussa pyöräkoteloista kattoa myöten. Ja vaikka on kirkas keli saa jatkuvasti huljuttaa ikkunaa kun edellä ajava, ohittaja, vastaantulevat ja kaikki sitä sontaa heittää niskaan. Ja onhan tienpenkereet ruman näköisiäkin suolaamisesta johtuen.

Toinen tyhmä juttu on fanaattinen lanaaminen. Vähän kun on lunta pinnassa se ei ole niin liukas kuin lanattu tie mikä sitten jäätyy peilijääksi. Vielä jos lanaus on huonoa saa koko talven ajaa tär-tär-täristellen.

On se kumma, ettei tuhannessa vuodessa osata talvella vieläkään elää Suomessa kunnolla.
FORD
Avatar
Thaumiel_Nerub
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1209
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 7:18 am
Paikkakunta: Otamo

Vs: Suolaus

ViestiKirjoittaja HEka-- » Ti Loka 30, 2012 7:57 am

millä ihmeen vehkeellä siellä lanataan jos tuloksena peilikirkas jää? täällä ainakin kaivattaisiin 2 kertaa enemmän lanausta kun urat syvenee pahasti. viimekin talvena olivat terissä säästelleet ja ostaneet vain akuuttiin tarpeeseen..
Avatar
HEka--
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1226
Liittynyt: Su Joulu 20, 2009 1:11 pm
Paikkakunta: Lieksa

Vs: Suolaus

ViestiKirjoittaja Thaumiel_Nerub » Ke Loka 31, 2012 5:34 am

Täällä lanauksen hoitaa aika pitkälle urakoitsijat, eli maajussit traktoreilla. Niillä sitten vehkeet on jollain parempia jollain vähän huonompia. Tai sitten se on se taito. Jotkut pätkät on hyviä kun tekee toinen henkilö, jotkut alueet sitten lähinnä mukulakiveen verrattavaa. Motarit tietysti Karhulla.
FORD
Avatar
Thaumiel_Nerub
Carenthusiasm Insider
 
Viestit: 1209
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 7:18 am
Paikkakunta: Otamo


Paluu Autoilusta yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron